Om ossNyheterFilmerMusikkvideosKommende FilmerLenkerWeb-butikkFestivalerPriser & nominasjoner


foto: Agnete Brun


Høyoppløselige bilder til print og web.


Kontakt Margreth

Margreth Olin
Født på Stranda, Sunnmøre 16. april 1970

Utdannet på Høgskulen i Volda og Universitetene i Bergen og Oslo. Debuterte som dokumentarfilmskaper med eksamensfilmen I kjærleikens hus i 1995. I 1998 hadde hennes første helaftens dokumentar Dei mjuke hendene kinopremiere og mottok en lang rekke priser bla. Amanda. Olin's første korte fiksjonfilm var Fråtseri, som var en flere kortfilmer i serien De 7 dødssyndene (2000). Hun slo gjennom for alvor med filmen Kroppen Min (2002), som vant Amanda for beste dokumentar, Gullstolen og publikumsprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad, samt flere priser på festivaler i utlandet. Ungdommens Råskap hadde premiere i 2004. Den ble sett av 60 000 kinopublikummere og ble nominert til European Film Award.
Olin har også mottatt filmbransjens høyeste utmerkelse Aamot-statuetten, Liv Ullmanns Ærespris og en rekke andre priser for sitt engasjement, bl.a Amnestyprisen i 2010. Hun debuterte med spillefilmen Engelen, med Maria Bonnevie i hovedrollen, i 2009. Den var Norges Oscarkandidat i 2010 og filmen ble sett av 110 000 på norske kinoer. Hennes siste kinofilm DE ANDRE om asylsøkende barn med midlertidig oppholdstillatelse, hadde kinopremiere i oktober 2012. Filmen har fått mye medieomtale. Den har vunnet to priser i Norge for beste dokumentarfilm og hadde sin internasjonale premiere på IDFA 2012.

CV - Utdannelse
Videregående. Almennfaglig linje, 1986-89.
Grunnfag media og massekommunikasjon ved Universitetet i Bergen, 1989-90.
2-årig linje i medier og journalistikk ved Høgskulen i Volda,1990-92.
Examen Philosophicum, Universitetet i Oslo, våren 1993.
1-årig linje i TV-journalistikk og dokumentarfilm. Høgskulen i Volda, 1993-94.
Påbegynt hovedfag i media og massekommunikasjon, Universitetet i Oslo, våren 1996

Filmografi:
I kjærleikens hus (1994)
Onkel Reidar (1997)
Dej mjuke hendene (1998)
Fråtseri (2000)
Kroppen min (2002)
Ungdommens råskap (2004)
Lullaby (2006)
Engelen (2009)
De Andre (2012)

Priser & nominasjoner
Margreth Olin

- Norske Sanitetskvinners Ærespris 2013
- Zola-prisen 2013, gitt av Foreningen for fremme av sivilt mot
- Medierosen for fremme av gode verdier i mediene, 2013
- Annette Thommessens Minnepris, gitt av NOAS, 2012
- Amnesty Menneskerettighetspris 2010
- Liv Ullmanns ærespris
- YS likestillingspris 2009
- Årets Nordmann 2008, kåret at Ny Tid
- Livsvernprisen 2007
- Osterøprisen 2007
- Kirkens Bymisjons Brosteinspris 2007
- Jonasprisen 2005, gitt av Universitetet i Oslo.
- Aamotprisen 2003, gitt av Film & Kino
- Ole Vig prisen 2003, gitt av Utdanningsforbundet


Engelen
- Pumblikumsprisen Göteborg International Film Festival 2010
- Årest norske film - Osloprisen 2009
- Folkets Amanda 2009
- Amanda for beste kvinnelige birolle 2009 – Gunilla Röör
- Beste kvinneilge skuespiller 2009, Kosmorama
- Beste nykommer 2009 – Kosmorama
- Beste kvinnelige skuespiller 2009 ved Black Nights Film- Maria Bonnevie

Ungdommens råskap
- Nominert til European Film Awards 2005
- Amandanominasjon for beste kinofilm, 2004-2005
- Beste dokumentar på Kortfilmfestivalen i Grimstad, 2005
- Hederlig omtale på Volda Dokumentarfilmfestival, 2005

Kroppen min
- Gullruten for beste tv-dokumentar, 2004
- Beste kortfilm på One World Human Rights Festival in Praha, Tsjekkia, 2004
- Hovedpris på DokumentART, Neubrandenburg, Tyskland 2003
- Museum of new art-prisen på Pärnu Int. Dokumentar og antropologifestival, Estland 2003
- Hederlig omtale på Karlovy Vary Internasjonale Filmfestival, Tsjekkia 2003
- Hederlig omtale på International Documentary Film Festival Amsterdam 2002
- Nominasjon til Silver Wolf-prisen på International Documentary Film Festival Amsterdam 2002
- Amanda for beste dokumentar 2002
- Publikumsprisen på Lilla Filmfestivalen i Båstad, Sverige 2002
- Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2002
- Publikumsprisen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2002

Fråtseri
- Amandanominasjon beste kortfilm 2001

Dei mjuke hendene
- Humanistprisen på Lilla Filmfestivalen i Båstad, Sverige 2000
- Beste dokumentar på Kortfilmfestivalen, Grimstad 1999
- Gullruten for beste dokumentar 1999
- Diplom på Nordisk Panorama 1999
- Publikumsprisen på Nordisk Panorama 1999
- Amanda for beste dokumentar 1999
- Årest norske film - Natt&Dag-Osloprisen 1998

Onker Reidar
- Amandanominasjon - beste dokumentar 1998
- Kritikerprisen for beste film på Kortfilmfestivalen i Grimstad 1998
- Vinner av Norsk Kassettavgiftfonds konkurranse for beste dokumentar 1997

Festivaler
De Andre
Bergen Internasjonale Filmfestival 2012
Amsterdam Internasjonale Dokumentarfilmfestival 2012
Göteborg Internasjonale Filmfestival 2013
Tempo dokumentärfestival, Stockholm
Thessaloniki Internasjonale Filmfestival
PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL, Warsawa
Human Rights Watch Film Festival, London
Nordic Docs, Dokumentarfilmfestivalen i Fredikstad



Ungdommens Råskap
• 2004 Cph:Dox, Copenhagen
• 2004 Oslo International Film Festival
• 2005 Tromsø International Film Festival
• 2005 Göteborg International Film Festival
• 2005 New Norwegian Films, Stockholm
• 2005 Norwegian Film Week, Rome, Italy
• 2005 One World Human Rights Film Festival, Prague
• 2005 Norwegian Documentary Film Festival Volda
• 2005 Zlin Children & Youth Film Festival
• 2005 Silverdocs - AFI/Discovery Channel Documentary Film Festival
• 2005 Norwegian Short Film Festival Grimstad
• 2005 Norwegian International Film Festival Haugesund - New Nordic Films
• 2005 Buster Int'l Children & Youth Film Festival, Denmark
• 2005 Nordisk Panorama, Bergen
• 2005 Nordische Filmtage, Lübeck, Germany

Kroppen Min
• Norwegian Short Film Festival Grimstad
• Lilla Filmfestivalen i Båstad
• The Norwegian International Film Festival, Haugesund
• Nordisk Panorama, Oulu
• Tempo Documentary Film Festival
• Uppsala International Short Film Festival
• International Documentary Film Festival Amsterdam
• Docupoint, Helsinki
• Cinema delle Donne, Torino
• Festival International Films des Femmes, Creteil
• It's All True Documentary Film Festival, Sao Paulo
• Infinity Film Festival, Alba
• Hot Docs International Documentary Film Festival, Toronto
• International Documentary Film Festival München
• Tribeca Film Festival
• Krakow International Short Film Festival
• Karlovy Vary International Film Festival
• Pärnu International Documentary Film Festival
• New Zealand International Film Festival
• Drama International Short Film Festival, Greece
• Festival of European Films, Turkey
• DokumentART, Neubrandenburg, Germany
• Cork International Film Festival, Ireland
• Sheffield International Documentary Film Festival, UK
• Kalamata Documentary Festival, Greece
• Århus Film Festival
• Norwegian Film Festival, Delft, The Netherlands
• Rencontre Internationale 2003, Montreal, Canada
• Rio de Janeiro Int. Short Film Festival, Brazil
• Bratislava Int. Film Festival
• Scandinavian Film Festival, Los Angeles
• Sheffield Documentary Festival on Tour
• Belgrade Documentary and Short Film Festival
• Singapore Int. Film Festival

Fråtseri
• Nordisk Panorama, Bergen, september 2000
• Rotterdam International Film Festival, Nederland, januar 2001
• Göteborg Film Festival, Sverige, februar 2001
• The Philadelphia Festival of World Cinema, mai 2001
• Kortfilmfestivalen, Grimstad, juni 2001
• Haugesund Film Festival, august 2001
• Madrid Gay and Lesbian Film Festival, november 2001
• Mix Mexico, mai 2002
• Den norske filmfestivalen i Delft, Nederland, oktober 2002

Dei mjuke hendene
• Den norske filmfestivalen, Haugesund, 1998
• Nordiske filmdager i Lübeck, Tyskland, november 1998
• Göteborg Intl. Film Festival, Sverige, februar 1999
• Cinema del Donne, Torino, Italia, mars 1999
• Cinema du Reel, Paris, Frankrike mars 1999
• Kortfilmfestivalen, Grimstad, juni 1999
• Edinburgh Film Festival, Skottland, august 1999
• Nordisk Panorama, Reykjavik, Island, september 1999
• Yamagata International Documentary Film Festival, Japan, oktober 1999
• Helsinki International Documentary Film Festival, Finland, Oktober 1999
• International Documentary Film Festival, Amsterdam (IDFA), november 1999
• Viewpoint Documentary Film Festival, Gent, Belgia, februar 2000
• Seattle Scandinavian Film Festival,
(Inkl. turné til: Portland, Minneappolis, Boston) USA, mars 2000
• DocAviv, Documentary Film Festival, Tel Aviv, Israel, april 2000
• Norsk filmuke i Roma Italia, juni 2000
• Lilla Film Festivalen, Bastad, Sverige, august 2000

Onkel Reidar
• Kortfilmfestivalen, Grimstad, juni 1998
• Minimalen kortfilmfestival, Trondheim, mars 1999

I kjærleikens hus
• Nordic Glory, Jyväskylä, Finland, februar 1997
• Nordisk Panorama, Bergen, 27. september 27 - 1. oktober 1995
• Umeå International Film Festival, Sverige, 21-27. september 1995
• Kortfilmfestivalen, Grimstad, juni 13 - 18 1995


 

© Speranza Film AS


I handlekurven:
Kurven er tom
Til butikk

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30